Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vajas pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 50 ml tej
  • csipet cukor

Tetejére

  • 1 tojás
  • magvak (vagy sajt)

Elkészítése

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet a 20 dkg vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt és a megkelt élesztőt a tészta közepébe öntjük, majd a sót is hozzáadjuk és összegyúrjuk. Jól kidagasztjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.

Vékonyra kinyújtjuk a megkelt tésztát, majd az 5 dkg olvasztott vajjal lekenjük és feltekerjük, mint a bejglit. Egy sodrófával ellapítjuk és 20 percig letakarva kelesztjük. Még 2-szer hajtogatjuk 20 percenként.

Az utolsó hajtogatás után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és felvert tojással lekenjük. A pogácsákat megszórhatjuk magvakkal vagy sajttal, de maradhatnak is üresen.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és még fél órát kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben megsütjük szép aranybarnára.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/vajas-pogacsa-5/