Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vajas puffancs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz (langyos )
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 kávéskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tejföl

Kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só

Elkészítése

A lisztet átszitáljuk.

Az élesztőt a langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.

A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, majd a többi hozzávalóval együtt addig dagasztjuk amíg a tészta szép szálas nem lesz.

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

Ha a tészta megkelt lisztezett deszkára borítjuk és két cipót formázunk belőle.

Téglalap alakúra nyújtjuk az egyiket, kb 20*30 cm-re, 3 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkok felső részére egy teáskanál vajat teszünk és feltekerjük.

A maradék tésztát ugyanígy készítjük el.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.

A tejet, tojássárgát és sót összekeverjük és a puffancsokat lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk.

A vaj kifolyik a tésztából, ettől lesz finom roppanós az alja.

Fél órát pihentetjük, majd 175 fokra melegített sütőben megsütjük pirosra kb 25 perc alatt.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/vajas-puffancs/