Hozzávalók:
Tészta:
- 80 dkg liszt
- 1 tojás
- 660 g tejföl
- 15 dkg margarin (olvasztott)
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg reszelt füstölt sajt
- só
Kenéshez:
- 1 tojás
Tetejére:
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- szezámmag
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és ízlés szerint sóval. Hozzáadjuk az olvasztott (de nem forró) margarint, a tojást, a tejfölt és a reszelt füstölt sajtot. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Egy rugalmas tésztát gyúrjunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Ha ragadna, adjunk hozzá még lisztet.
Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét és egy felvert tojással lekenjük. Megszórjuk szezámmaggal és reszelt füstölt sajttal. Pogácsaszaggatóval a kíván méretűre szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat (picit távolabb egymástól) és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt világos színűre sütjük.