Elkészítése
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és 5 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet és az olajat. Alaposan összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk.
A tésztát letakarva kb. fél óráig pihentetjük, amíg a duplájára kel.
A megkelt tésztából kisebb gombócokat veszünk, majd hosszú rudakká sodorjuk. Ezekből fonatokat készítünk, amelyek elejére egy-egy virslikarikát helyezünk.
A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tojássárgával, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A fonat ízlés szerint variálható. Készíthető magyaros kolbásszal és hagymakarikákkal, vagy akár édes változatban is, például cseresznyével vagy eperrel – ebben az esetben csökkentsük a só mennyiségét minimálisra.

