Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zalai töpörtyűs pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg tepertő
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg disznózsír
  • 2 teáskanál só
  • bors

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Közben a lisztet összegyúrjuk a darált tepertővel, a két tojássárgájával, a tejföllel és a zsírral. Hozzáadjuk a sót, őrölt borsot, majd a felfuttatott élesztőt is beleöntjük.

A tésztát alaposan kidolgozzuk, letakarjuk, és körülbelül másfél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, még 10 percig pihentetjük, majd előmelegített, 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp

A pogácsa még ízesebb lesz, ha a tésztát hajtogatva pihentetjük, így levelesebb állagot kap. Tálalás előtt a tetejét megkenhetjük tojássárgájával is, így szép fényesre sül.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/zalai-toportyus-pogacsa/