Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bodzás panna cotta eperöntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Panna cottához

  • 2 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 5 db lapzselatin
  • 4 db bodzavirág
  • 80 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magja és magháza

Epres öntethez

  • 300 g eper
  • 2 evőkanál méz
  • 1 lime leve

Díszítéshez

  • eper és menta vagy bazsalikomlevél

Elkészítése

A tejet és a tejszínt összeöntjük és elkezdjük melegíteni. Hozzátesszük a cukrot, vaníliás cukrot vagy a vanília kikapart magját és a magházát, illetve a bodzavirágokat.

Lassú tűzön forráspontig melegítjük, majd ha felforrt félrehúzzuk és hagyjuk hűlni (a bodza ízének kioldódása miatt szükséges). Miután kissé kihűlt (kb 1 óra) leszűrjük és újra felmelegítjük.

Eközben beáztatjuk a lapzselatinokat, majd pár perc áztatás után bele is keverhetjük a tejes alapba. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a választott formaedényekbe töltjük és hűtőbe minimum 5-6 órát pihentetjük, hogy kellően megkössön a zselatin.

Az epres öntethez felkockázzuk a már megmosott epreket és feltesszük a tűzhelyre egy kisebb edényben. Addig forraljuk, míg el nem veszíti a tartását. Ekkor belekeverjük a mézet és a citrom levét és még egyszer felforraljuk.

Aki a letisztultabb állagot szereti, ilyenkor le is turmixolhatja.

Tálalásnál a forma szélén végigfuttatunk egy kést, esetleg kicsit megmelegítjük a forma alját és könnyen ki tudjuk szedni a desszertet belőle, majd az elkészült öntettel tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/sutes-nelkul/bodzas-panna-cotta-eperontettel/