Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: (2 dl-es bögrével mérve) 3/4 bögre olaj kb 2 bögre búzadara (ha nincs tele a bögre az sem baj) 4 bögre víz 1 bögre cukor 1/2 bögre méz (ha épp nincs, akkor fél bögre cukorral helyettesítjük) 1/2 bögre darált dió fahéj ízlés szerint 1 citrom resztelt héja 1 dl tej 1 tábla étcsokoládé továbbá […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2014.04.01.

Elkészítése

Hozzávalók:
(2 dl-es bögrével mérve)

  • 3/4 bögre olaj
  • kb 2 bögre búzadara (ha nincs tele a bögre az sem baj)
  • 4 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre méz (ha épp nincs, akkor fél bögre cukorral helyettesítjük)
  • 1/2 bögre darált dió
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 citrom resztelt héja
  • 1 dl tej
  • 1 tábla étcsokoládé
  • továbbá mehet bele némi, szezámmag és mazsola is


Sztori:

A halva (halvah-חלבה) egyik izraeli változatát hoztam. Üzletekben is kapható arrafelé csokiszerű kiszerelésben, Barake néven, amelyek közel sem ilyen ízletesek! 🙂
Sok országban ismerik és szeretik de származását illetően, Indiai különlegesség.

Elkészítése:

Egy edénybe beletesszük a vizet a fahéjjal, a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Felforraljuk, majd kb 6-8 percig főzzük.

Közben egy serpenyőbe az olajhoz adjuk a darát és megpirítjuk, óvatosan, folyamatosan kevergetve, le ne égjen. A végén hozzákeverjük a diót, a szezámot és mazsolát, ha teszünk bele. Ezután a tartalék lángon melegen tartott sziruppal felöntjük, fokozatosan és folyamatosan keverjük, lassú lángon, míg be nem sörösödik vagy a gríz meg nem dagad. Amikor elkészült, letakarjuk és 10-15 percet pihenni hagyjuk.

Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk olajjal és beleborítjuk, eligazítva benne a masszát és hagyjuk kihűlni benne, majd óvatosan kiborítjuk belőle egy tálcára.

Végezetül a tejet feltesszük melegedni. Amikor elérte a kellő hőfokot, beletördeljük a csokit és hagyjuk, hogy elolvadjon kicsit összemelegítve. de nem forralva. Miután ez is kész, kicsit hűtjük, miközben tovább sűrűsödik.

A halva megkoronázásaként, ezt a finom sűrű, csokis masszát a tetejére öntjük.
Ezt ízlés szerint tegyük, lehet csak rácsorgatni, egyenletesen bevonni, kanállal hullámosítani stb. Eredetileg a halvát, miután kiborítják, kocka szeletekre bevagdossák (nem vágják át teljesen), kissé széthúzzák, hogy a csoki befolyjon közé de nekem így jobban tetszett. 🙂

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ételallergia: Tojásmentes receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is