Elkészítése
Joghurt elkészítése
A tejet felforraljuk, majd hagyjuk kézmelegre hűlni. (Érdemes a forralóedényt előtte vízzel kiöblíteni, így nem ég le a tej.) Amikor langyos, belekeverjük a natúr joghurtot, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnapra sűrű, krémes házi joghurtot kapunk.
Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, a joghurtot gézzel vagy steril pelenkával bélelt szűrőbe öntjük, és a hűtőben egy napig lecsepegtetjük, amíg sűrűbb, krémesebb állagot kapunk.
Gyümölcsös változat elkészítése
Az epret villával összetörjük, majd mézzel vagy cukorral ízlés szerint édesítjük. A gyümölcspépet a kész joghurthoz keverjük, és jól elkeverve hűtve tálaljuk. Ugyanezzel a módszerrel más gyümölcsökkel is elkészíthetjük, például málnával, meggyel, szederrel vagy barackkal.
Tipp
A joghurtot üvegekbe adagolva is tárolhatjuk, így akár napokra előre elkészíthetjük a reggelit. Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk, keverhetünk bele egy kevés vaníliát vagy fahéjat is.
