Panna cotta:
Az instant kávét kevés langyos tejben simára keverjük. A maradék tejet a tejszínnel, a barna cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a feloldott kávét.
Kevergetve forráspontig melegítjük, ezután levesszük a tűzről. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatint, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg teljesen feloldódik benne. A masszát egy szitán átszűrjük, hogy sima állagú legyen.
Beleöntjük a kávés keveréket a formákba (előtte kenjük ki kevés olajjal a formákat). Langyosra hűtjük, végül hűtőbe tesszük néhány órára, hogy teljesen megdermedjen.
Öntet:
A tejszínt forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokoládét. Simára keverjük és éppen csak langyosra hűtjük. A legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt készítjük el, mert állás közben az öntet besűrűsödik. Ha mégis megdermed, újramelegítve visszanyerhető a folyós állaga.
Tálalás:
A panna cottát óvatosan kiborítjuk a formából, majd a tetejére öntjük a langyos csokoládéöntetet. Azonnal kínáljuk.
Tipp:
A panna cotta tetejét díszíthetjük kávészemekkel, reszelt csokoládéval vagy tejszínhabbal. Ha kevésbé intenzív ízt szeretnénk, a kávé mennyiségét csökkenthetjük vagy karamellás öntettel is tálalhatjuk.