Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kekszes-karamellás szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg vajas keksz

Karamellhez

  • 25 dkg cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 dl habtejszín
  • 10 dkg margarin

Vaníliás krémhez

  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 4 dkg finomliszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 25 dkg margarin

Tetejére

  • 3 dl habtejszín
  • reszelt étcsokoládé

Elkészítése

Vaníliás krém:

A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztet, az étkezési keményítőt és a tejet. A keveréket közepes lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű margarint, amíg sima, krémes állagot nem kapunk.

Karamell:

A cukrot egy lábasban közepes lángon karamellizáljuk, amíg szép borostyánszínű nem lesz. Óvatosan hozzáadjuk a vizet (vigyázzunk, mert fröcskölhet), majd kevergetve beleöntjük a tejszínt. Amikor egyneművé válik, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Összeállítás:

Egy tepsi alját kibéleljük egy réteg keksszel. Ráöntjük a karamellkrémet, majd elegyengetjük. Erre jön egy újabb réteg keksz, amelyre a vaníliás krém felét kenjük. Ismét egy réteg keksz következik, majd a maradék vaníliás krémmel bekenjük.

Teteje:

A habtejszínt kemény habbá verjük, és a sütemény tetejére simítjuk. Reszelt étcsokoládéval megszórjuk.

Hűtés:

A süteményt legalább 6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a kekszek megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

https://receptneked.wps.hu/sutes-nelkul/kekszes-karamellas-szelet/