Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás alagút pirított dióval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Alap

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 7 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl rum
  • 1 dl kávé
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • tej ( ha szükséges)

Töltelék

  • 70 dkg magozott szilva
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • őrölt szegfűszeg
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál zselatinpor

Tetejére

  • 1 marék dió

Elkészítése

Az alaphoz a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, kávét, rumot és összegyúrjuk, amennyiben nem kellően formázható a massza, akkor még szükség szerint adjunk hozzá tejet.

A masszát egy nagyobb (2/3) és egy kisebb (1/3) részre osztjuk. Egy 30*12 cm-es őzgerincformát kibélelünk folpackkal és a nagyobb részt nyújtófával kinyújtjuk, majd a formába helyezzük, úgy hogy az a forma oldalát is fedje.

A megmosott szilvát kimagozzuk, apróra daraboljuk és egy edénybe tesszük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön puhára főzzük, végül botmixerrel pürésítjük.

Kevés vízzel összekeverjük a pudingporokat, a szilvához öntjük és sűrű krémmé főzzük. A zselatint vízben feloldjuk, összemelegítjük és a krémhez adjuk. Kevés hűtés után a formába öntjük.

A maradék kekszes masszát a forma aljának megfelelően kinyújtjuk és a krémet ezzel zárjuk, végül folpackkal betakarjuk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a formából kiöntve pirított, vágott dióval megszórva kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/sutes-nelkul/szilvas-alagut-piritott-dioval/