Elkészítése
Ez a tejbedara egy igazi nosztalgikus desszert, amelyet az epres–gyömbéres–citromos öntet különlegessé és frissessé tesz. Formába öntve mutatósabb, de egyszerűen tálban is kínálható.
Elkészítés lépései
- Egy edényt hideg vízzel átöblítünk, majd beleöntjük a tejet és felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és folyamatos keverés mellett a búzadarát.
- Sűrű, ragacsos péppé főzzük, végül belereszeljük fél citrom héját.
- A kész tejbedarát formákba (pl. szilikon muffin sütőbe) töltjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- Közben elkészítjük az öntetet: a friss epret megmossuk, villával összetörjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját.
- Kis lángon felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt gyömbért.
- Éppen csak felforraljuk, majd levesszük a tűzről. (Ha dzsemet használunk, a cukrot óvatosan adagoljuk.)
- A tejbedara korongokat az epres öntettel tálaljuk, ízlés szerint melegen vagy hidegen.
Tipp
A tejbedara formázva különösen mutatós, de pohárdesszertként is kínálhatjuk rétegezve a gyümölcsös öntettel. Az öntetbe a gyömbér friss, pikáns ízt visz, ami remekül ellensúlyozza a dara krémes édességét.
