Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejbedara epres, gyömbéres, citromos öntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tejbe darához

  • 1 liter tej
  • 20 dkg búzadara
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 db citrom reszelt héja

Az öntethez

  • 20 dkg eper (akár dzsem is lehet)
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 0,5 db citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg cukor

Elkészítése

Ez a tejbedara egy igazi nosztalgikus desszert, amelyet az epres–gyömbéres–citromos öntet különlegessé és frissessé tesz. Formába öntve mutatósabb, de egyszerűen tálban is kínálható.

Elkészítés lépései

  1. Egy edényt hideg vízzel átöblítünk, majd beleöntjük a tejet és felmelegítjük.
  2. Hozzáadjuk a sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és folyamatos keverés mellett a búzadarát.
  3. Sűrű, ragacsos péppé főzzük, végül belereszeljük fél citrom héját.
  4. A kész tejbedarát formákba (pl. szilikon muffin sütőbe) töltjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  5. Közben elkészítjük az öntetet: a friss epret megmossuk, villával összetörjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját.
  6. Kis lángon felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt gyömbért.
  7. Éppen csak felforraljuk, majd levesszük a tűzről. (Ha dzsemet használunk, a cukrot óvatosan adagoljuk.)
  8. A tejbedara korongokat az epres öntettel tálaljuk, ízlés szerint melegen vagy hidegen.

Tipp

A tejbedara formázva különösen mutatós, de pohárdesszertként is kínálhatjuk rétegezve a gyümölcsös öntettel. Az öntetbe a gyömbér friss, pikáns ízt visz, ami remekül ellensúlyozza a dara krémes édességét.

https://receptneked.wps.hu/sutes-nelkul/tejbedara-epres-gyomberes-citromos-ontettel/