Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bakonyi csirkemellragu recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Húshoz

  • 300 g csirkemellfilé
  • 1 evőkanál olaj
  • bors
  • só

Mártáshoz

  • 0,5 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g gomba
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 ml víz
  • só
  • bors

Habaráshoz

  • 200 ml tejföl
  • 100 ml víz
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítése

A csirkemellet nem túl apró kockákra vágjuk. Sóval és borssal meghintve, körülbelül 1 ek zsiradékon fehéredésig pirítjuk.

A megsült húst a serpenyőből kiszedjük és félretesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, majd mindkettőt kockára vágjuk.

A serpenyőben amiben a húst pirítottuk, teszünk még kevés olajat és közepes lángon pirítani kezdjük a hagymát, majd 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a zöldpaprikát is.

Amíg a hagymás-paprikás mix zsírjára pirul (elfő alóla a nedvesség és már csak a zsír/olaj marad alatta), addig előkészítjük a paradicsomot. Éles késsel X alakban, csak a héj vastagságáig bemetsszük, majd lobogó vízbe tesszük. Egy perc után már lehet látni, hogy válik el a héj a hústól. Ennyi idő pont elég is, kivesszük, hideg vízzel lehűtjük és egy-két mozdulattal eltávolítjuk a héját.

Amikor a hagyma és a zöldpaprika kész, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk ezt is.

A paradicsomot kockára vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez. Megszórjuk fűszerpaprikával és néhányszor átforgatjuk, majd felöntjük a vízzel. 20 percig fedő alatt, kis lángon pároljuk.

Ezután, a már sokat sűrűsödött szószba visszatesszük a húsokat, valamint a feldarabolt gombát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Elkeverjük és annyi vizet adunk még hozzá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, alacsony lángon, további 15 perc főzés következik .

A tejfölt, a vizet, a lisztet kézi habverővel csomómentesre keverjük. Fontos a hőkiegyenlítés, ezért a habaráshoz hozzáadunk 2-3 merőkanál forró szaftot és elkeverjük, majd folytonos kevergetés mellett visszaöntjük a raguhoz.

Egy gyors összeforralás, néhány további keverés után készen is vagyunk vele.

Nokedlivel, tésztával és rizzsel is finom.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/bakonyi-csirkemellragu-2/