Elkészítése
Hús és gomba elkészítése
A csirke alsócombokat, szárnyakat és a gombát sóval, borssal, paprikával, egy kevés erős Pistával, oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük. A befűszerezett húsokat és gombát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd közepes hőfokon, 180 °C körül, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.
Lencsesaláta elkészítése
A vörös lencsét enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A fél fej lilahagymát és az újhagyma zöldjét felszeleteljük, és a lencséhez adjuk. Ecettel, xilittel, fokhagymaporral és kevés sóval ízesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, egy dl vízzel fellazíthatjuk, így könnyebben keverhető lesz.
Köret elkészítése
A kölest sós vízben puhára pároljuk. Egy kevés olajon átforgatjuk a szárított medvehagymát (ha van, tavasszal érdemes frisset használni), majd hozzákeverjük a kölest. Így különleges, enyhén fokhagymás ízt kap.
Tálalás
A ropogósra sült húst és gombát a medvehagymás kölessel és a friss ízekkel gazdagított lencsesalátával együtt kínáljuk.
Tipp
Ha szeretnénk még pikánsabbá tenni, a sütés előtt a húst kevés citromlével vagy lime-lével is bedörzsölhetjük. A kölest ízlés szerint helyettesíthetjük bulgurral vagy rizzsel, a lencséhez pedig adhatunk egy kevés apróra vágott friss petrezselymet is.
