Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csípős csirke recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 darab csirke alsócomb
  • 4 db csirkeszárny
  • 4 szem gomba
  • 10 dkg vöröslencse
  • 0,5 fej lilahagyma
  • 1 szál újhagyma (zöldje)
  • 1 bögre köles
  • szárított medvehagyma
  • só
  • bors
  • Erős Pista
  • oregánó
  • bazsalikom
  • fokhagymapor
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 evőkanál xilit

Elkészítése

Hús és gomba elkészítése

A csirke alsócombokat, szárnyakat és a gombát sóval, borssal, paprikával, egy kevés erős Pistával, oregánóval és bazsalikommal fűszerezzük. A befűszerezett húsokat és gombát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd közepes hőfokon, 180 °C körül, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.

Lencsesaláta elkészítése

A vörös lencsét enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A fél fej lilahagymát és az újhagyma zöldjét felszeleteljük, és a lencséhez adjuk. Ecettel, xilittel, fokhagymaporral és kevés sóval ízesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, egy dl vízzel fellazíthatjuk, így könnyebben keverhető lesz.

Köret elkészítése

A kölest sós vízben puhára pároljuk. Egy kevés olajon átforgatjuk a szárított medvehagymát (ha van, tavasszal érdemes frisset használni), majd hozzákeverjük a kölest. Így különleges, enyhén fokhagymás ízt kap.

Tálalás

A ropogósra sült húst és gombát a medvehagymás kölessel és a friss ízekkel gazdagított lencsesalátával együtt kínáljuk.

Tipp

Ha szeretnénk még pikánsabbá tenni, a sütés előtt a húst kevés citromlével vagy lime-lével is bedörzsölhetjük. A kölest ízlés szerint helyettesíthetjük bulgurral vagy rizzsel, a lencséhez pedig adhatunk egy kevés apróra vágott friss petrezselymet is.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/csipos-csirke-2/