Elkészítése
Először is meg kell mosni a húst. Én leszoktam szedni a bőrét, de ha nem vagy finnyás, maradhat. A csontról éles késsel a húst levágom (filézem) és darabolom is. Ha marad a csonton hús, nem baj, úgyis megy a fazékba. Végül a csontot a forgóknál kettőbe vagy háromba vágom.
Kevés zsíron az apróra vágott vöröshagymát sárgára pirítom. A tűzről levéve, az elején pár csipet sóval, kevés borssal, majoránnával és pirospaprikával fűszerezem. A tűzre visszatéve mehet rá a felkockázott comb és a csontos része is. Kicsit hagyom odakapatni, ha már egyszer pörkölt a neve. Mehet rá a zöldpaprika, néha megkeverem.
Ekkorra már valószínűleg enged egy kis levet, de ha kell, még egy kevés vízzel fel kell önteni. Mehet rá a sűrített paradicsom és az apróra vágott fokhagyma. Fedő alatt hagyom puhulni, kóstolgatom a levét, és ha kell, tovább fűszerezem. Kb. 45 perc alatt elkészül, ennyi idő alatt ki lehet találni, hogy mikor jó. Ha sok leve lett, fedő nélkül hamar elpárolog.
A kész pörköltet tésztával, galuskával vagy rizzsel tálalhatjuk.
