Előkészítés
A csirkét megtisztítjuk és darabokra vágjuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és feldaraboljuk, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. A fokhagymát áttörjük.
Pörköltalap
A felkockázott szalonnát kisütjük, majd a zsírján üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és az őrölt köményt, majd 8–10 percig pároljuk. Az edényt levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kb. 2 dl vízzel, majd visszatesszük a tűzre.
Főzés
Beletesszük a csirkedarabokat, megsózzuk, és rövid lében pároljuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, és együtt főzzük tovább, amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor a csirkét óvatosan kiszedjük, a szaftot pedig behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Kiforraljuk, majd visszatesszük bele a húst.
Tálalás
Frissen kifőtt galuskával vagy széles metélt tésztával kínáljuk.
Tipp
Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a pörköltalaphoz kevés száraz fehérbort is adhatunk. A gombát ízlés szerint vegyesen, például csiperkéből és laskából is készíthetjük.