Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csirkepörkölt csipetkével recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1-1,2 kg egész csirke (feldarabolva)
  • 5 db tojás (csipetkéhez)
  • 50-60 dkg liszt
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl fehérbor
  • só
  • bors
  • egész köménymag
  • majoránna
  • paprikakrém
  • 1 db paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 2 db erős paprika
  • 3 angy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
Csirkepörkölt csipetkével

Elkészítése

A füstölt szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük. A szalonnát félretesszük, és a visszamaradt zsírban szalmasárgára dinszteljük a vöröshagymát. A lábast félrehúzzuk, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, alaposan összekeverjük, majd beletesszük a húst, amit többször megkeverve fehéredésig pörkölünk. Fűszerezzük paprikával, paradicsommal, fokhagymával, és végül beleöntjük a fehérbort. Fedő alatt lassan pároljuk, és ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, elkészítjük a csipetkét. A csipetkéket kifőzzük, majd leszűrjük, és tálalás előtt hozzáadjuk az elkészült pörkölthöz.

Sztori:

Régen a parasztasszonyok ünnepnapokon, ha valami finomat akartak főzni, egyenesen a baromfiudvarból választottak egy csirkét, levágták, és abból készítettek csirkepörköltet. Mi is évente többször vásárolunk közeli csirkeneveldéből 2,0-2,4 kilós csirkéket, amelyeket 5-6 hétig kukoricadarán nevelünk. Ezeknek a csirkéknek szép sárga bőrük és ízletes húsuk lesz. Ebből az alapanyagból készült ez a finomság. Tudom, hogy nem mindenki nevelhet csirkét, de ha lehet, érdemes a helyi kofáktól vásárolni tisztított baromfit.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/csirkeporkolt-csipetkevel/