Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal és gyümölcsmártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 4 főreA húshoz

  • 1 kg kicsontozott pulykamell (4-6 szelet)
  • újhagymazöld vagy szárított hagymazöld
  • 1 csomag provencei fűszerkeverék
  • 10 dkg finomliszt
  • só
  • bors
  • 1 dl olaj (szőlőmag)

A sült túrórudacskákhoz

  • 25 dkg túró (félzsíros)
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás (+ 1 tojás a panírozáshoz)
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • só
  • 1 dl olaj (szőlőmag)
  • petrezselyemzöld
  • késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling

A vörösboros mártáshoz

  • 30 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál áfonya vagy málnalekvár

Elkészítése

A pulykamelleket a sütést megelőző este megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, 4-6 szeletre vágjuk és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a provencei fűszerkeverékkel elkevert olajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben másnapig érleljük.

Sütés előtt a pulykamell szeleteket először lisztben megforgatjuk, ezután kb 180 fokra felhevített olajba tesszük és 6-8 perc alatt szép aranybarnára sütjük (ügyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, így kevésbé szárad ki és megőrzi ízeit, ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük).

A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörlővel leitatjuk a szeletekről (így is lehet sütni, de tegyünk fedőt a serpenyőre, mert serceg az olaj).

A túrót, vajat, lisztet, hagymát, tojásokat és a sót összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán, hüvelyknyi vastag és hosszú rudacskákatkákat formálunk belőle.

1 tojást enyhén felverünk és a rudacskákatkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.

A mártáshoz a fagyasztott gyümölcsöket 1 ek vízzel feltesszük főni, majd miután kiolvadt, hozzáadjuk a cukrot, a levárt és összefőzzük.

Ha nincs otthon provencei fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele.

Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/fuszeres-pulykamellszeletek-turorudacskakkal-es-gyumolcsmartassal/