Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés pulykarolád áfonyamártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6 szelet pulykamell (tenyérnyi szeletek)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 250 g mascarpone
  • 100 g vörösáfonya
  • 30 dkg szeletelt bacon
  • só
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj

Áfonyamártás

  • 200 g vörösáfonya
  • 3 dl édes fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 0,5 rúd fahéj
  • 4 darab szegfűszeg
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése

A gesztenyét villával törjük át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörösáfonyát is (figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét apránként keverjük hozzá).

Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielőtt a húsba töltenénk. (Én már előtte való nap elkészítettem és a fagyasztóban hagytam felhasználásig. Így könnyen tudtam vele dolgozni a hús töltésénél.)

A nagy hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel (minden hússzelettel így járjunk el).

A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.

Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra).

Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet és az áfonyamártást.

A vörösáfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Főzzük kb 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat és a szegfűszeget.

Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt. Kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik (2-3 perc alatt besűrűsödik).

Közben készítsük el a krumplipürét is.

Tálalás előtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Ezután kanalazzuk mellé a krumplipürét az áfonyamártást és így kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/gesztenyes-pulykarolad-afonyamartassal/