Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gyrosos lángos pulykahússal, házi tzatzikivel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg frissélesztő
  • 0,5 liter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg főtt krumpli
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez

Gyroshoz

  • 60 dkg pulykamell
  • 1 csomag gyros fűszerkeverék
  • olívaolaj

T

  • 330 g natúr joghurt
  • 1 darab kígyóuborka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 30 dkg fejes káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál kapor
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • só
  • bors

Elkészítése

A krumplit sós vízben megfőzöm, majd leszűröm és összetöröm.

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A tészta hozzávalóit jól összegyúrom, dagasztom, majd kelesztem kb 1 órán át.

Elkészítem a húst. A pulykahúst vékony csíkokra vágom, a fűszerkeveréket hozzáadom, majd kevés olívaolajon lesütöm, amíg puha nem lesz.

Közben elkészítem a tzatzikit. Az uborkát, káposztát és a sajtot lereszelem, hozzáadom a joghurtot, az apróra vágott hagymát, petrezselymet és a kaprot, majd a citromlevet és a fokhagyma granulátumot. Sózom, borsozom.

Amikor a hús kész, kicsit hűlni hagyom, majd a tzatzikihez keverem.

Ha a tészta megkelt, 12 részre vágom és gombócot formálok belőle, amit kb 15 percig pihentetek.

A gombócokat egyenként kinyújtom kb 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra, majd a szélétől 2-3 cm-re hosszában ráhelyezem a tölteléket. A tészta két végét behajtom és föltekerem, mint a palacsintát.

A hajtott végével lefelé bő, forró olajban, rövid idő alatt mindkét oldalát megsütöm. A kisült lángosokat papírtörlőre szedem, a fölösleges olajat leitatom róla.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/gyrosos-langos-pulykahussal-hazi-tzatzikivel/