Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaspörkölt bográcsban recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 kg kakas (házi)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 darab tv paprika
  • 2 darab paradicsom
  • cseresznyepaprika
  • 0,5 kg tarhonya
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítése

A pörköltet szép, sárga háztáji baromfiból a legjobb készíteni. A mellét és a combokat mi most fokhagymával és füstölt szalonnával spékelve, jól átfűszerezve sütni tettük félre, a többi alkatrészéből ragacsos pörkölt készült.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és bográcsba téve 3-4 perc alatt a zsíron medinszteljük. A tűzről félrehúzva beletesszük a fűszerpaprikát, a húst, a fűszereket, a zúzott fokhagymát és miután átkevertük, visszatesszük a lángra.

Forrástól számítva 5-6 percet hagyjuk forrni egyet, ezután felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy épp csak ellepje.

A paprikát és a paradicsomot (vagy ennek hiányában 3 ek jóféle házi lecsót) is beletesszük és addig főzzük a pörköltet, amíg a húsok megpuhulnak.

Az elfőtt levét időnként vízzel pótoljuk. A főzés vége felé beletesszük a cseresznyepaprikákat ügyelve, hogy ne főjenek szét!

A körethöz a tarhonyát az olajon szép világosbarnára pirítjuk, felöntjük vízzel, beleteszünk 1 kk sót és lassú lángon puhulásig főzzük.

A végén leszűrjük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, majd ismét szűrjük, csepegtetjük és egy tálba téve fogyasztásig lefedve tartjuk!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/kakasporkolt-bogracsban/