Elkészítése
A hagymát apróra vágva kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, megsózzuk. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zúzát, és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, majd hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, majd fedő alatt főzzük, amíg a zúza megpuhul.
Kevés főzőlevet kiveszünk, a tejföllel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd az ételt enyhén behabarjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és az őrölt paprikát, majd felforraljuk. Végül frissen őrölt borssal ízesítjük.
Tálalás
Galuskával vagy pirított házi tarhonyával kínáljuk. A tetejére adhatunk friss fűszerekkel (kapor, snidling) elkevert tejfölgombócokat, amelyek még különlegesebbé teszik.
Tipp
A fogás bográcsban is elkészíthető, ilyenkor a mennyiségeket a bogrács méretéhez igazítsuk. A főzéshez használt fehér- vagy vörösbor nemcsak ízt ad, hanem segít a hagyma főzésében és a szaft sűrítésében is. Az alkohol teljesen elpárolog, így csak a kellemes savasság és az aromák maradnak az ételben.
