Pác
A mézet, a préselt fokhagymát, a citromlevet és az olívaolajat összekeverjük. A felkockázott csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd a páchoz adjuk, és alaposan átforgatjuk. Hűtőben pár órát pihentetjük, hogy az ízek jól átjárják.
Saslik összeállítása
A saslikpálcikákat vízbe áztatjuk, majd leszárítjuk. A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, a zsályaleveleket lecsipkedjük a szárról. A nyársakat tetszés szerint összeállítjuk: egy sütőtökkocka, egy zsályalevél, egy húsdarab, majd ismételjük a sorrendet.
Sütés
A nyársakat először forró serpenyőben röviden elősütjük, hogy a húsok szaftosak maradjanak. Ezután sütőrácsra tesszük őket, vékonyan átkenjük a maradék páclével, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Forrón, zöldhagymás párolt rizzsel tálaljuk.
Tipp
Ha szeretnénk, a sütőtökkel együtt tehetünk a nyársra cukkinit vagy paprikát is, így még színesebb és gazdagabb lesz az étel. A páchoz adhatunk egy kevés szójaszószt is, ami még különlegesebb ízt ad a csirkének.