Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Narancsos kacsasült recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db pecsenyekacsa
  • 1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
  • 2 db alma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 dl testes vörösbor
  • 5 db narancs
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só
  • bors

Elkészítése

A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk.

Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a megmosott almákat. Egy kacsasütő edénybe tesszük, ha van.

A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk kb 2 óra alatt. A sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.

Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt és pirítsunk rá grill fokozaton.

Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk.

2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük.

2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk és átszűrjük.

A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs és citrom levet, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad.

1 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük és éppen csak sűrűsödésig főzzük (ez kb 1 perc).

A sütőből kivéve a kacsát 5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat és feldaraboljuk.

Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással és mellé is teszünk a tányérra.

Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/narancsos-kacsasult-3/