A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, majd papírtörlővel áttöröljük. Sózzuk, és félretesszük.
A töltelék elkészítése:
A mazsolát 30-60 percig áztatjuk a fehérborban. Közben 2 tojást keményre főzünk, majd meghámozzuk és felaprítjuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Mielőtt levesszük a tűzről, hozzáadjuk az aprított petrezselymet. Belekeverjük az elkapart csirkemájat, a borból leszűrt mazsolát és a tejben áztatott, majd kinyomkodott zsemléket. Hozzáadjuk a keményre főtt tojást, majd beleütjük a 2-3 nyers tojást is.
Az egészet fűszerezzük ételízesítővel, borssal és jól elkeverjük. Ha szükséges, még sózzuk. Ha a töltelék túl lágy, kevés zsemlemorzsával sűrítjük.
A töltelékkel megtöltjük a csirkét, majd tepsibe helyezzük.
A narancsos öntet elkészítése:
Egy kisebb lábasban felforraljuk a narancsszörpöt, a vizet és a fehérbort. Ezzel az öntettel alaposan átkenjük a csirkét. Friss rozmaringot szórunk rá, majd kevés olajat vagy vajat és egy kevés vizet öntünk alá.
Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük, közben időnként meglocsoljuk a saját szaftjával.
A mártás elkészítése:
Amikor a csirke majdnem kész, a pecsenyeszaftból egy keveset egy lábasba merünk, és összeforraljuk a maradék narancsszörpös-boros öntettel. Ha szükséges, egy kevés plusz szörpöt vagy bort adunk hozzá.
A csirke sütés végére gyönyörű aranyszínt kap.
Tálalás:
A csirkét felszeleteljük, és narancsszeletekkel díszítjük. A mártással meglocsolva tálaljuk, köretként burgonyapürét kínálunk.