Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Paradicsomos húsgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A húsgombóchoz

  • 25 dkg darált pulykahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 tojás
  • só
  • bors
  • 2 kávéskanál fűszerpaprika

A mártáshoz

  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 dl víz
  • só
  • cukor

A főtt krumplihoz

  • 2 darab krumpli
  • víz

Elkészítése

A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, a borsot, tojást és a zúzott fokhagymát egy edénybe tesszük, majd kézzel nagyon alaposan összegyúrjuk.

Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltünk vízzel és felforraljuk.

Amikor a víz már lobog, akkor a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálunk, majd óvatosan a forró vízbe tesszük. Ekkor már csak kis lángon gyöngyöztetjük a vizet.

Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.

Közben elkészítjük a mártást. Egyl nagyobb lábasban felmelegítjük az olajat. Rászórjuk a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítjuk a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítünk. A vizet is belekeverjük.

Sóval, cukorral ízesítjük az öntetet. Miután egyet forr levesszük a tűzről.

A készre főtt gombócokat a szószba szedjük és alaposan megforgatjuk.

A krumplikat megtisztítjuk és tetszőleges kockákra vágjuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük.

A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/paradicsomos-husgomboc-6/