A darált húst, a rizst (nem kell főzni), a tojást, a sót, a fűszerpaprikát, a borsot, tojást és a zúzott fokhagymát egy edénybe tesszük, majd kézzel nagyon alaposan összegyúrjuk.
Egy közepes lábast körülbelül háromnegyedig töltünk vízzel és felforraljuk.
Amikor a víz már lobog, akkor a húsos masszából nedves kézzel pingpong labda nagyságú golyókat formálunk, majd óvatosan a forró vízbe tesszük. Ekkor már csak kis lángon gyöngyöztetjük a vizet.
Nem kell aggódni, ha túl puhának találjuk a gombócokat, egy-két perc alatt összeállva, 30 perc főzés után kitűnő állagúak lesznek.
Közben elkészítjük a mártást. Egyl nagyobb lábasban felmelegítjük az olajat. Rászórjuk a lisztet és kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverve, 1-2 percig pirítjuk a rántást, majd a paradicsomlevet kisebb részletekben hozzáadva, továbbra is folyamatosan kevergetve, csomómentes mártást készítünk. A vizet is belekeverjük.
Sóval, cukorral ízesítjük az öntetet. Miután egyet forr levesszük a tűzről.
A készre főtt gombócokat a szószba szedjük és alaposan megforgatjuk.
A krumplikat megtisztítjuk és tetszőleges kockákra vágjuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük.
A gombócokat a főtt burgonyával vagy puha kenyérrel tálaljuk.