Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pulykamelles-lilahagymás lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 270 g leveles tészta
  • 1 tojás

Pulykamellhez:

  • 20 dkg pulykamell
  • só
  • őrölt színes bors
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 darab koktélparadicsom

Lilahagymához:

  • 4 fej lilahagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 dl édes vörösbor
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Előkészítés:

Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel négy egyforma darabra, majd kettőt-kettőt helyezzünk egymásra, majd ezután egy villával, mélyebben szurkáljuk meg több helyen és végül kenjük le felvert tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Pulykamell:

A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, kanalazzuk rá az olajat, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Ezután tegyük egy teflon serpenyőbe és kb 10 perc alatt süssük készre, majd szedjük ki a húst és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a koktélparadicsomot és pár perc alatt futtassuk meg (arra figyeljünk, nehogy túlsüssük).

Lilahagyma:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe és vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a cukrot és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg.

Ezután adjuk hozzá az olajat és a vékonyra szeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze és addig pároljuk, még kissé összeesik.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal és kakukkfűvel, majd adjuk hozzá a balzsamecetet és öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.

Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk, míg a hagyma puha nem lesz és éppen csak marad alatta lé.

Ezután a hagymát szedjük ki a serpenyőből és közben alaposan csepegtessük le.

A visszamaradt levet tegyük vissza a tűzre és kicsit sűrítsük be, karamellizáljuk meg.

Összeállítás:

Az egyik pirosra sült lepényre kanalazzuk rá az elkészült lilahagyma felét, majd rakjuk rá az előzőleg megsütött pulykamellnek szintén a felét.

Ezután tegyük rá a koktélparadicsomot, majd locsoljuk meg a hagyma karamellizált levével (a másik tésztával is így járjunk el).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 10-15 perc alatt kicsit süssük össze.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni a lepényt, majd helyezzük tányérra és úgy kínáljuk.

Tipp:

A lepényt gazdagíthatjuk más típusú zöldségekkel is, mint a sült cukkini vagy a padlizsán is jól illik hozzá. A pulykamellet helyettesíthetjük csirkemellel vagy akár a vegetáriánus változathoz füstölt tofuval.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/pulykamelles-lilahagymas-lepeny/