Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pulykaragu pite parmezános kelbimbóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A pulykaraguhoz

  • 500 g pulykamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 3 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1,5 evőkanál só
  • 2 evőkanál worcester szósz
  • 1 teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 300 g barna csiperke gomba
  • 1 evőkanál kökény vagy más pirosbogyós lekvár
  • 1 teáskanál édes mustár

A pite tésztához

  • 350 g finomliszt
  • 140 ml víz
  • 110 g sertészsír
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás

A parmezános kelbimbóhoz

  • 450 g kelbimbó
  • 100 g krémsajt
  • 80 g parmezán
  • 1 gerezd okhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál szőlőmagolaj

A mártáshoz

  • a ragu megmaradt szaftja
  • 50 ml fehérbor
  • 50 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 teáskanál kökény vagy más pirosbogyós lekvár
  • 1 teáskanál worcester szósz
  • só
  • bors

Elkészítése

A ragu elkészítésével kezdjük. Ehhez apróra vágjuk a vöröshagymákat, az újhagymát és a fokhagymát.

A szőlőmagolajon alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük a hagymákat egy mély serpenyőben, közben kis kockákra vágjuk a pulykamell filét.

A húst is hozzáadjuk a hagymákhoz, sózzuk és kissé lepirítjuk. Felszeleteljük a gombákat is, majd ezt is hozzáadjuk a húshoz. Hozzáadjuk a worchester szószt, a borsot, a lekvárt és az édes mustárt. Addig hagyjuk rotyogni, míg megpuhult a hús és a szaft nagy részét leredukáltuk.

A pite tésztához egy kis lábasba kimérjük a sertészsírt és a vizet és addig melegítjük, míg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezalatt egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzáöntjük a meleg zsíros keveréket és fakanállal, majd kézzel enyhén összegyúrjuk.

Négy hőálló csészéhez mérten csészénként egy nagyobb és egy kisebb korongot szúrunk ki a kb 3-4 mm vastagra kinyújtott tésztából.

A nagyobb koronggal kibéleljük a csészét, a tészta széleit túlhajtva a csészén. Beletöltjük a ragu 1/4-ét. Ezután letakarjuk a kisebb koronggal és csipkedő mozdulattal körbemintázzuk a túlhajtott tésztaszélt.

Enyhén felverünk egy tojást és megkenjük vele piték tetejét. 200 fokon 45 percig sütjük. Ha a mini piték teteje aranybarna, akkor óvatosan kiemelve őket a csészéből, az oldaluk is teljesen átsült, elkészültek.

A kelbimbókat megpucoljuk, majd egy tálban összeforgatjuk a többi, előre összekevert hozzávalóval. Kiterítjük egy tepsire, majd 190 fokon 30 percig sütjük.

A pulykaragu megmaradt szaftjából mártást készíthetünk. Kissé leredukáljuk, majd ehhez adjuk a fehérbort, aztán a tejszínt és a tejet. Rizsliszttel sűrítjük és hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/pulykaragu-pite-parmezanos-kelbimboval/