Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pulykasütés recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db pulyka (3-4 kg )
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db alma
  • 8 dkg vaj
  • só
  • grill fűszerkeverék

Elkészítése

Ha egészben szeretnénk pulykát sütni, érdemes bébipulykát választani, mivel a gyorstápon nevelt példányok húsa zsengébb. Az idősebb, házi pulykák combjában található kemény inakat nehéz eltávolítani, és a húsuk szárazabb, szívósabb. Még a bébipulykát is gondosan elő kell készíteni, mivel a húsa szintén hajlamos a kiszáradásra. A húsos részeket sűrűn megtűzdeljük füstölt szalonnával. Ha a szalonna nem túl sós, kívül-belül megsózzuk a pulykát.

A pulykamell még porhanyósabb lesz, ha a bőrét kétoldalt felhajtjuk, és a húsát alatta félcentis közökben bevágjuk. Minden második vágatba vékony szalonnaszeletet, a többi vágatba vékonyra szelt almát csúsztatunk. Az alma a sütés során szétfő, és zamatosabbá teszi a húst. A bőrt visszahajtjuk, és hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük, hogy sülés közben ne kunkorodjon fel.

A pulykát kívül-belül vastagon bevajazzuk, majd dupla alufóliába csomagoljuk. A sütőben annyi óráig sütjük, ahány kilós a pulyka. Amikor már kellően átsült, a fóliát lehajtjuk, és a pulykát szépen megpirítjuk.

Tálaláskor almapüré illik hozzá. Ha római tálban sütjük, alufólia helyett a tálba helyezzük, de a sütési folyamat ugyanaz marad.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/pulykasutes/