A római tálat fél órára hideg vízbe áztatjuk. Közben előkészítjük a hozzávalókat: a csirkemájat megmossuk, a hártyáját lehúzzuk, és egy kis tálba félre tesszük. A gombafejeket megtisztítjuk és szintén félre tesszük. A zöldhagymát vékony karikára szeleteljük, a vöröshagymát apróra kockázzuk. A spárgatököt megtisztítjuk és felkarikázzuk, a fokhagyma gerezdeket aprókockára vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk.
Ezután a római tál alját kivesszük a vízből, és szalonna szeletekkel kibéleljük. A bögre rizst egyenletesen ráöntjük. Rátesszük a felkarikázott tököt, a csemegekukorica felét, majd megszórjuk majoránnával. Erre kerül a csirkemáj, lilahagyma, gombafejek, zöldhagyma karikák, fokhagyma, só és bors. Végül egyenletesen elterítjük a felkockázott paradicsomot és a maradék csemegekukoricát is, majd 3 dl vizet öntünk rá. A római tál tetejét is rátesszük, a sütőt begyújtjuk, és betesszük. 10 percig teljes lángon sütjük, majd 200 °C-on 50 percig sütjük tovább.
Ezután kivesszük a sütőből, levesszük a római tál tetejét, és reszelt sajttal megszórjuk. Visszatesszük tető nélkül még 10 percre, amíg a sajt szétolvad. Végül kivesszük, és még melegen tálaljuk.