Elkészítése
Csirkemell:
A csirkemell filéket megmossuk, leszárítjuk, majd befűszerezzük a sült csirke fűszersóval. Hagyjuk 15-20 percig állni, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a csirkemellek mindkét oldalát közepes lángon aranybarnára sütjük. A sütés végén megszórjuk a bazsalikommal, és alacsony lángon további 2-3 percig sütjük, hogy a hús átsüljön, de ne száradjon ki.
Köret:
A rizst megmossuk és lecsepegtetjük. Egy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a rizst, és pár percig kevergetve megpirítjuk. Megszórjuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a petrezselymet, és a medvehagymát (ha használunk).
A rizst kétszeres mennyiségű vízzel (kb. 4 dl) felöntjük, és fedő alatt alacsony lángon puhára pároljuk. Főzés közben néha megkeverjük, hogy ne ragadjon le. Ha a rizs megpuhult, és a vizet felszívta, levesszük a tűzről, és 5-10 percig fedő alatt hagyjuk állni, hogy a gőzben tökéletesen megpuhuljon.
Tálalás:
A roston sült csirkemellet a párolt zöldséges rizzsel kínáljuk. Friss salátát vagy savanyúságot is adhatunk mellé.

