Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sült csirke gombamártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 800 g csirkemell filé
  • 300 g gomba
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
  • 200 ml tejföl
  • 200 ml tyúkhúsleves alaplé
  • kevés olaj
  • 1,5 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só
  • bors
  • pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • reszelt sajt

Elkészítése

A megmosott csirkemelleket kb egyforma vastagságúra vágjuk.

Egy tálban a lisztet sózzuk, borsozzuk és egy pici pirospaprikával ízesítjük, majd ebbe a keverékbe beleforgatjuk a hússzeleteket.

A megforgatott húst egy serpenyőben, olajon hirtelen mindkét oldalára kérget sütünk, majd egy sütőedénybe vagy tepsibe szedjük.

A hagymát, a fokhagymát és a gombát apróra vágjuk és ugyanabban a serpenyőben sütjük közepes lángon. Ezután sózzuk, fűszerezzük, majd lassan kevdergetve együtt főzzük. A lángot leljebb véve ráöntjük a tejfölt, majd a tyúkhús alaplevet is. Kevergetve közepes lángon főzzük még együtt.

Közben a keményitőt elkeverjük egy kis vízzel vagy a gomba levéből egy kanálnyi szószt és abban keverjük el a keményítőt. Hozzáadjuk a mártáshoz és összekeverjük. Bőven megszórjuk petrezselyemzölddel, majd levesszük a tűzről.

Ha nem szeretnénk hogy a megsült csirkehús kihűljön ameddig készül a mártás, melegen tarthatjuk a sütőben alacsony hőfokon.

A mártást a tepsibe sorakoztatott csirkére öntjük, majd a tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal és 175 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-45 percig (amíg a sajt szépen el nem olvad a tetején).

Tálalhatjuk rizzsel vagy tésztával is. Én ezúttal édesburgonya pürével kínáltam.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/sult-csirke-gombamartassal/