Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Svéd húsgolyó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Fasírt

  • 20 dkg pulyka darált hús
  • 20 dkg sertés darált hús
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vodka
  • 2 evőkanál áfonya lekvár
  • 2 dl zsíros tejszín
  • kapor (ha van)
  • só
  • bors

Köret

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • só
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 nagy zellergumó
  • olaj
  • 1 dl víz (kb)
  • 10 dkg bébispenót

Elkészítése

A fasírt hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (a lekvár, vodka és olaj kivételével) és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.

Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.

Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.

A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfűszegekkel ízesítve.

Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.

A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé megfűszerezzük (kevés sóval és borssal).

Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/sved-husgolyo-2/