Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zöldfűszeres sütőtök érmék csirkemellel és sajtmártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db közepes nagyságú sütőtők fele (a szár körüli rész)
  • diónyi vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • rozmaring
  • chili
  • 1 teáskanál méz (cukorbetegek édesítőszert használjanak, de ha édes a tök, akkor kimaradhat)
  • só

Zsályás-kurkumás csirkemell

  • 1 db csirkemell filé vékonyan felszeletelve
  • 2 db zsályalevél
  • csipet kurkuma
  • 1 teáskanál zabliszt
  • csipet pirospaprika
  • 1 evőkanál (olíva)olaj
  • kevés vaj
  • 1 evőkanál száraz fehérbor vagy 3-4 csepp frissen facsart citromlé
  • bors
  • só

Sajtmártás

  • 10 dkg sajt vegyesen (nálam: fél tasak tömlős sajt, sárga chedart, 3-4 csipetnyi kéksajtot, illetve trappista )
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál (olíva)olaj
  • 1 evőkanál tönkölyliszt
  • 1 dl tej
  • csipet őrölt szerecsendió
  • só
  • bors

Elkészítése

A sütőtököt megpucoljuk és korongokat vágunk belőle. Egy serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rátesszük a vajat, belerakjuk a tök szeleteket, majd ízesítjük egy kis zöld rozmaring levéllel, chili paprikával, majd rácsorgatjuk a mézet és adunk hozzá egy csipet sót.

Amikor az egyik oldala megpirult, megfordítjuk és lefedjük, roppanósra pároljuk. Vigyázni kell, nem szabad túl lágyra párolni, mert akkor szétesik.

A csirkemellet megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róla és egy kicsit megütögetjük a tenyerünkkel. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával.

Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a vajat, majd amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet és a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült szép színt kap, átfordítjuk, hozzáöntjük a bort vagy a citromlevet, lefedjük a serpenyőt fedővel és 1-2 perc és kész is van. Tálalásig melegen tartjuk.

A sajtot lereszeljük. Egy evőkanál olajat és a vajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és hideg tejjel felengedjük. Közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és kevergetve felforraljuk. Tejjel (esetleg kevés víz is adható hozzá), addig hígítjuk, amíg híg mártást kapunk. Beletesszük a sajtokat és jól elkeverjük. Lehet zöldfűszerrel ízesíteni, de most a kék sajt finom ízt adott neki, ezért mellőztem.

Köretként quinoát adtam mellé. Hagymát dinszteltem kevés olajon, erre rátettem a quinoát, majd dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.

https://receptneked.wps.hu/szarnyas/zoldfuszeres-sutotok-ermek-csirkemellel-es-sajtmartassal/