Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska vaníliamártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3,5 dkg margarin (olvasztva)
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Forgatáshoz

  • 10 dkg darált dió
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (olvasztva)

Mártáshoz

  • 5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • vanília aroma
  • cukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál vaníliaízű pudingpor

Elkészítése

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, hozzáadjuk a morzsolt élesztőt és felfuttatjuk.

Az átszitált liszthez öntjük a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és az olvasztott vajat. Jól kidolgozzuk, majd letakarva egy órán át kelesztjük.

Kelés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy 26*21 cm-es sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A pogácsákat először olvasztott vajba forgatjuk, majd a cukros dióba és a sütőlemezre egymás mellé rakosgatjuk. Addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta.

15-20 percig ismét pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.

A tejet a vaníliával együtt felforraljuk. Egy másik edényben a tojások sárgáját a cukorral és a pudingporral kikeverjük, apránként hozzáadagoljuk a tejhez és folyamatos keverés mellett kis lángon sűrűre főzzük.

A megsült aranygaluskát hagyjuk egy kicsit hűlni, majd korongokra szedjük és a sodóval leöntjük.

https://receptneked.wps.hu/teszta/aranygaluska-vaniliamartassal-2/