Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska – vaniliasodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 2,5 dkg porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja

Vaníliasodóhoz

  • 3,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2,5 dkg cukor
  • 2 dkg finomliszt
  • rum

Szóráshoz

  • 10 dkg darált dió
  • 9 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Kenéshez

  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Alaposan összegyúrjuk, amíg sima állagot nem kapunk. Letakarva 30 percig kelesztjük.

Közben összeállítjuk a szóráshoz a darált diót, a cukrot és a citromhéjat.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy tortaformába vagy tepsibe egymás mellé helyezzük a tésztadarabokat. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, megszórjuk a diós cukorral, majd újra meglocsoljuk egy kevés olvasztott vajjal. Letakarva ismét 30 percig pihentetjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd az aranygaluskát aranybarnára sütjük.

A vaníliasodóhoz a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Apránként hozzáöntjük a tejet, hogy csomómentes legyen. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük, de nem forraljuk fel. Amikor elkészült, hozzáadjuk a rumot.

A sütőből kivett aranygaluskát kézzel vagy villával szétszedjük, majd vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/teszta/aranygaluska-vaniliasodoval-2/