Tészta
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd még melegen krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt a langyos vízben, egy kevés cukorral felfuttatjuk. A langyosra hűlt burgonyát a liszttel, joghurttal, zsírral, sóval és az élesztős vízzel összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Feltétek előkészítése
A bacont apró kockákra vágjuk. A sonkát felszeleteljük, a kápia paprikát felkockázzuk, a hegyes erős paprikát és az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát áttörjük, és a tejfölbe keverjük. A sajtot lereszeljük.
Összeállítás
Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, majd belenyomkodjuk a megkelt tésztát. Megkenjük fokhagymás tejföllel, és sorban rárakjuk a feltéteket: baconkockák, sonka, kápia paprika, újhagyma, hegyes erős paprika, végül a reszelt sajt.
Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 30–35 percig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul. Melegen szeleteljük és tálaljuk.
Tipp
A langallót ízlés szerint variálhatjuk, készíthetjük például gombával vagy kolbásszal is. Ha kevésbé csípősen szeretnénk, a hegyes erős paprikát elhagyhatjuk vagy helyettesíthetjük kaliforniai paprikával.