Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bogyiszlói tejfölös, borsos kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 70 dkg finomliszt
  • 1,5 evőkanál zsír (olvasztva)
  • 4,5 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 tojássárgája

Tálaláshoz

  • 5 dl tejföl
  • 1 kiskanál bors

Elkészítése

A lisztet és a sót keverjük el egy tálban. Készítsünk egy kisebb mélyedést a lisztben, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával. A kidolgozott tésztánkba gyúrjuk bele a zsírt.

Tegyük félre a tésztánkat és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük duplájára letakarva.

A megkelt tésztából lisztes kézzel vegyünk el egy darabot, majd hosszabb, kb 20 cm-es csíkot sodorjunk belőle, majd vágjuk félbe és kettős fonással tekerjük össze a két csíkot.

Sűtőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a copfokat.

Előmelegített sütőben 180 C°-on, 15-20 perc alatt süssük készre a tésztákat.

Amíg sülnek a tekercsek, addig a tejfölt keverjük ki a borssal.

A megsült és még forró tésztákat forgassuk bele a borsos tejfölbe. A tejfölbe forgatott, megsült fonatokat tegyük egy tálba egymás tetejére. Ha maradt tejföl, akkor öntsük a kalácsok tetejére.

Takarjuk le a kalácsokat 10-12 percre, hogy magukba szívhassák a borsos tejfölt.

Langyosan és hidegen is nagyon finom.

https://receptneked.wps.hu/teszta/bogyiszloi-tejfolos-borsos-kalacs/