Elkészítése
A bolognai szósz
A hagymát, a sárgarépát és a zellert apró kockákra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral ízesítjük, belekeverjük a bazsalikomot, az oregánót és a borsot. Kevés vizet öntünk hozzá, majd a darált húst is belekeverjük.
Addig főzzük, amíg a hús elveszíti a nyers színét. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítjük tovább, majd félretesszük hűlni.
A tészta
1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, az olajat és a 2 dl langyos tejet. Az élesztős tejet is beleöntjük, majd az egészet alaposan összedagasztjuk, legalább 10 percig.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk.
A tésztából egy nagyobb bögrével korongokat szaggatunk. Mindegyik közepére teszünk egy kanál bolognai szószt, majd egy kevés reszelt sajtot. A tészta széleit felhajtjuk, összenyomjuk, és az illesztéssel lefelé tepsibe vagy kerek formába tesszük.
Sütés
A megtöltött golyókat lekenjük a tojás sárgájával. Megszórhatjuk szezámmal és plusz reszelt sajttal. Legalább 20 percig újra kelesztjük.
Ha marad tészta, azt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, feltekerjük és kis rózsákat formázunk, majd a golyók közé tesszük. Ezeket is lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben, 170–175 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
A tölteléket érdemes langyosan vagy hidegen használni, így a tészta nem ázik el. A golyók frissen a legfinomabbak, de langyosan is jól fogyaszthatók. Ha szeretjük, a bolognaihoz egy kevés apróra vágott mozzarella is kerülhet.
