Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A bolognai golyók különleges, mégis könnyen elkészíthető kelt tésztás fogás. A puha, sajtos tésztába került fűszeres bolognai szósz igazi meglepetést ad minden falatnál. Jó választás vendégváráshoz, családi ebédhez vagy akár egy hétvégi vacsorához is.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2013.11.04.

Tészta

Töltelék

Bolognai hozzávalók

Elkészítése

A bolognai szósz

A hagymát, a sárgarépát és a zellert apró kockákra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral ízesítjük, belekeverjük a bazsalikomot, az oregánót és a borsot. Kevés vizet öntünk hozzá, majd a darált húst is belekeverjük.

Addig főzzük, amíg a hús elveszíti a nyers színét. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítjük tovább, majd félretesszük hűlni.

A tészta

1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, az olajat és a 2 dl langyos tejet. Az élesztős tejet is beleöntjük, majd az egészet alaposan összedagasztjuk, legalább 10 percig.

Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk.

A tésztából egy nagyobb bögrével korongokat szaggatunk. Mindegyik közepére teszünk egy kanál bolognai szószt, majd egy kevés reszelt sajtot. A tészta széleit felhajtjuk, összenyomjuk, és az illesztéssel lefelé tepsibe vagy kerek formába tesszük.

Sütés

A megtöltött golyókat lekenjük a tojás sárgájával. Megszórhatjuk szezámmal és plusz reszelt sajttal. Legalább 20 percig újra kelesztjük.

Ha marad tészta, azt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, feltekerjük és kis rózsákat formázunk, majd a golyók közé tesszük. Ezeket is lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben, 170–175 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A tölteléket érdemes langyosan vagy hidegen használni, így a tészta nem ázik el. A golyók frissen a legfinomabbak, de langyosan is jól fogyaszthatók. Ha szeretjük, a bolognaihoz egy kevés apróra vágott mozzarella is kerülhet.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Olasz Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is