Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bolognai golyók recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg reszelt sajt ( a töltelék mellé a tésztába , majd a tetejére a végén)

Töltelék

  • húsos bolognai mártás

Bolognai hozzávalók

  • 0,5 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)
  • 1 nagy doboz paradicsompüré
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szelet zeller (szárzeller)
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés oregánó
  • olaj
  • só
  • cukor
  • bors

Elkészítése

A bolognai szósz

A hagymát, a sárgarépát és a zellert apró kockákra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Cukorral ízesítjük, belekeverjük a bazsalikomot, az oregánót és a borsot. Kevés vizet öntünk hozzá, majd a darált húst is belekeverjük.

Addig főzzük, amíg a hús elveszíti a nyers színét. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítjük tovább, majd félretesszük hűlni.

A tészta

1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, az olajat és a 2 dl langyos tejet. Az élesztős tejet is beleöntjük, majd az egészet alaposan összedagasztjuk, legalább 10 percig.

Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk.

A tésztából egy nagyobb bögrével korongokat szaggatunk. Mindegyik közepére teszünk egy kanál bolognai szószt, majd egy kevés reszelt sajtot. A tészta széleit felhajtjuk, összenyomjuk, és az illesztéssel lefelé tepsibe vagy kerek formába tesszük.

Sütés

A megtöltött golyókat lekenjük a tojás sárgájával. Megszórhatjuk szezámmal és plusz reszelt sajttal. Legalább 20 percig újra kelesztjük.

Ha marad tészta, azt kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, feltekerjük és kis rózsákat formázunk, majd a golyók közé tesszük. Ezeket is lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben, 170–175 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A tölteléket érdemes langyosan vagy hidegen használni, így a tészta nem ázik el. A golyók frissen a legfinomabbak, de langyosan is jól fogyaszthatók. Ha szeretjük, a bolognaihoz egy kevés apróra vágott mozzarella is kerülhet.

https://receptneked.wps.hu/teszta/bolognai-golyok/