Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bolognai lasagne recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 0,5 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 3 db tojás
  • kb 1-1,5 dl víz

Raguhoz

  • 1 kg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1-2 szelet szalonna
  • 1 üveg paradicsompüré
  • fokhagyma
  • só
  • bors
  • cukor
  • kakukkfű
  • majoránna
  • olaj

Besamel-mártás

  • 1 evőkanál margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • tej
  • só
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • sajt
Bolognai lasagne

Elkészítése

A lisztet gyúródeszkára öntöm, közepébe mélyedést vájok, amibe beleöntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, körkörös mozdulatokkal elkezdem egy ujjal összedolgozni a liszttel, figyelve, hogy a tojásos víz ne folyjon ki a deszkára. Ha szükséges, a megmaradt vizet apránként adagolom. Körülbelül negyed órán át gyúrom a tésztát, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle. Tetejüket kicsit megkenem olajjal, és letakarva 20 percig állni hagyom. Ezután egyesével méretre nyújtom és felvágom a lisztezett deszkán. A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt.

Az apróra vágott hagymát, sárga- és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a szintén apróra vágott szalonnát. Amikor a hagyma üveges, hozzáadom a darált húst, és addig főzöm, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, fokhagymát nyomok rá, és fűszerezem bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel és majoránnával. Az egészet összerottyantom.

A besamelhez a margarint egy lábosban felolvasztom, meghintem liszttel, és összekeverem. Hozzáadok egy kevés tejet, csomómentesre keverem, majd folyamatosan adagolom a tejet, hogy a besamel ne legyen túl sűrű vagy túl híg. Mivel hűlés közben sűrűsödik, figyelek rá, hogy ne legyen túl kemény. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítem. Ez a mennyiség az alsó és felső lapra elég, de minden tésztalapra kenni kell belőle, így érdemes nagyobb adagot készíteni.

Amikor minden kész, kivajazom a tepsit, lefektetem az első tésztalapot, megkenem besamellel, majd raguval. Ízlés szerint szórhatok rá sajtot is. Ezt a rétegzést folytatom, amíg az utolsó tésztalap következik. Erre csak besamel és rengeteg reszelt sajt kerül. Kedves párom miatt a besamelt minimalizálom, de a ragu és sajt mennyiségét növelem.

A lasagnét 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm, de ez sütőnként eltérő lehet. Anyukám nem légkeveréses sütőjében 25-30 perc alatt is elkészül ugyanezen a hőfokon.

Sztori:

Ez apám kedvence, soha nem unja meg. Mióta először elkészítettem a saját készítésű tésztás lasagnét, azóta kizárólag így rendeli.

https://receptneked.wps.hu/teszta/bolognai-lasagne-2/