Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bolognai lasagne recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Bolognai mártáshoz

  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 0,5 fej zeller
  • olaj
  • paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg darált hús
  • ketchup
  • oregánó
  • rozmaring
  • fokhagyma
  • só
  • bors

Besamelhez

  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 liter tej
  • szerecsendió
  • só
  • bors

További hozzávalók

  • 0,5 kg lasagne tészta (vagy lebbens )
  • sajt
Bolognai lasagne

Elkészítése

A bolognai mártás elkészítése

Kezdésként kevés olajon megfuttatjuk a felaprított zöldségeket, majd paradicsompürével és egy kis vízzel felöntjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, leturmixoljuk őket, hogy egységes, sima mártást kapjunk. Közben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk a darált húst, megfűszerezzük, és egy kevés ketchupot is hozzáadunk, hogy gazdagabb ízt kapjunk. Végül a turmixolt zöldségeket is ráöntjük a húsra, és készre pároljuk a ragut.

A besamel mártás elkészítése

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd hozzákanalazzuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett kissé megpirítjuk a lisztet, majd lassan felöntjük meleg tejjel, miközben ügyelünk arra, hogy ne legyen csomós. Fűszerezzük ízlés szerint, és addig keverjük a tűzön, amíg a mártás krémes állagúra sűrűsödik.

A lasagne összeállítása

A tepsit vagy jénait vajjal alaposan kikenjük, majd elkezdjük rétegezni a lasagnét. Először a besamellel kezdünk, erre jön egy réteg száraz lasagne tészta, majd a húsos ragu. Ezt a rétegezést ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére végül besamel kerül, amelyet reszelt sajttal szórunk meg.

Sütés

A lasagnét 180 fokra előmelegített sütőben sütjük készre. Az első fél órában alufóliával lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg túl hamar. Amikor a sajt aranybarnára sült, a lasagne készen van.

Egy kis történet

Bár elsőre macerásnak tűnhet az elkészítése, mindenképp megéri ezt a házi receptet választani az előre csomagolt változat helyett. A friss alapanyagok és a saját kezűleg készített mártások íze igazán különlegessé teszi ezt az ételt.

https://receptneked.wps.hu/teszta/bolognai-lasagne/