A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd leöblítjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük, majd rádobjuk a darált húst és fehéredésig sütjük.
Sózzuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és a dobozt/üveget még nagyjából fél liter vízzel kiöblítjük és az öblítő vizet is hozzáöntöm.
Lefedve, lassú tűzön, időnként megkavarva puhára pároljuk a húst (kb 15-20 perc), ha szükséges a vizet pótljuk alatta.
A legvégén hozzáadjuk a bazsalikomot és az oregánót. Összeforraljuk, megkóstoljuk és ha szükséges, adhatunk hozzá cukrot.
Ha véletlen túl híg lenne a mártás, vagy ha szaporítani szeretnék 1-2 evőkanálnyi rizslisztet kevés vízben keverjünk csomómentesre és habarjuk be a mártást vele.