Tészta elkészítése
A megfőtt burgonyát áttörjük. Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszttel, a sóval, a tejföllel, az olajjal és a burgonyával összegyúrjuk. Könnyű, rugalmas tésztát dagasztunk belőle, és egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A tetejét vékonyan beolajozzuk, és lassú tűzön, 180 fokon aranybarnára sütjük.
Paradicsomszósz elkészítése
A paradicsomokat meghámozzuk, kockákra vágjuk. Egy lábasban a zúzott fokhagymával, sóval és kevés cukorral főzni kezdjük, amíg besűrűsödik. A főzés végén friss bazsalikommal ízesítjük.
Tálalás
A langyosra hűlt lepényt felszeleteljük, a tetejére kanalazzuk a paradicsomszószt, és megszórjuk reszelt sajttal.
Tipp
A paradicsomszószt gazdagíthatjuk oregánóval vagy kakukkfűvel is. A lepény feltétjeként használhatunk sült zöldségeket vagy sonkát, így tartalmasabbá válik.