Tészta elkészítése
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az instant élesztőt. Langyos vízzel és az olívaolajjal sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Töltelék előkészítése
Az újhagymát és a kápiapaprikát vékony szeletekre vágjuk, a mozzarellát felszeleteljük, a fekete olívabogyót félbevágjuk. A sonkát előkészítjük, a friss bazsalikomleveleket megmossuk és leszárítjuk.
Összeállítás
A megkelt tésztát kettéosztjuk, és lisztezett felületen kerek lapokra nyújtjuk. A lapok egyik felét megkenjük paradicsomszósszal, majd ráfektetjük a sonkaszeleteket. Erre kerülnek a hagyma, a paprika, a mozzarella, a bazsalikomlevelek és az olívabogyó. A tészta másik felét ráhajtjuk, a széleket alaposan összenyomkodjuk és behajtjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
Sütés
A calzonét sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha kivettük, még melegen megkenjük olívaolajjal, hogy szép fényt kapjon.
Tipp
A tölteléket variálhatjuk gombával, szalámival vagy akár spenóttal és ricottával is. Ha pikáns ízeket kedvelünk, tehetünk bele kevés csípős paprikát vagy chilit.