Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csillus Lasagneja recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • víz ( hogy a tészta könnyen nyújtható legyen)

Töltelék

  • 1 kg darált hús
  • 3 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • só
  • bors
  • cayenne bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • majoránna
  • 1 dl olaj
  • 4 dl paradicsomlé

Tetejére

  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • só
  • bors
  • szerecsendió
  • sajt

Elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást és a sót, majd fokozatosan hozzáöntjük a vizet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Miután a tészta összeállt, letakarjuk és hűtőbe tesszük pihenni.

Közben a hagymát finomra vágjuk, és olajon megpirítjuk. A paprikát és a paradicsomot apró, körülbelül 0,5 x 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a pirított hagymához. Hozzákeverjük a darált húst is, és kevés paradicsomlével felöntjük. Az ételt ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, és a kívánt zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy bazsalikommal. Amikor a hús teljesen megpuhult és az ízek összeértek, levesszük a tűzről.

Előkészítünk egy tűzálló tálat, amelyet kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával. A tésztát kivesszük a hűtőből, és kb. 10 cm széles csíkokra nyújtjuk. Elkezdjük rétegezni a tésztát és a hústölteléket a tűzálló tálban, az alsó réteg tészta legyen. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy a hozzávaló. A legfelső réteg tészta legyen, amelyet úgy nyújtunk ki, hogy teljesen befedje az ételt.

Elkészítjük a besamelmártást. Ehhez a tejet felforraljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Ezután a forró tejet lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük, hogy sima, csomómentes mártást kapjunk. A besamelt sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A besamelmártást ráöntjük a rétegezett ételre, majd reszelt sajttal megszórjuk. Az egészet alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 150 fokon 20-25 percig sütjük. Végül levesszük az alufóliát, és addig sütjük tovább, amíg a teteje szép aranybarnára sül.

https://receptneked.wps.hu/teszta/csillus-lasagneja/