Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós, fahéjas nudli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg krumpli
  • 7 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 10 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítése

A krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt akkor leszűrjük és hozzáadunk 5 dkg vajat, majd azzal addig keverjük, míg teljesen el nem olvad, majd krumplinyomóval az egészet jól áttörjük. Langyosra hűtjük.

Rámérjük a lisztet a krumplira és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Nagyon enyhén lisztezett munkalapra borítjuk és kissé ellapítjuk.

Szélesebb csíkokra vágjuk, majd ezekből a csíkokból nagyjából ujjnyi átmérőjű hengereket sodrunk. A hengereket további, körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágjuk.

Minden darabot kicsit átgörgetünk és formázunk, hogy a végeik elvékonyodjanak.

Egy közepes méretű lábasban vizet forralunk, amibe kevés sót szórunk. Amíg a víz felforr, addig elkészítjük a morzsát.

Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat és állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, így figyeljünk rá nehogy megégjen, kevergessük még kicsit! A morzsára rászórjuk a porcukrot, a darált diót és a fahéjat, majd gondosan elkeverjük.

Amikor a víz már lobog, akkor beletesszük a nudlik felét és 1-2 perc múlva óvatosan megkeverjük. Nagyon rövid idő alatt feljönnek a víz felszínére. Ezután főzzük még további 2 percig, majd szűrőkanállal az ízesített morzsára szedjük, amin jól átforgatjuk.

Ugyanígy járunk el a nudlik másik felével is.

Ha szeretnétek, szórhattok rá még porcukrot, merészebbek, cukorfüggők lekvárral is fogyaszthatják.

https://receptneked.wps.hu/teszta/dios-fahejas-nudli/